Over ons

Spellenmaakgilde

Het Spellenmaakgilde is een initiatief om de krachten van spellenmakers en testers in Nederland te bundelen. Elke maand organiseren we speltestavonden op meerdere plekken. Naast nuttig, zijn de avonden ook leuk. De sfeer is informeel, gezellig en relax. 

Spellenmaakgilde

Wat we doen

Testsessies in het hele land

Wekelijkse zijn er op verschillende locatie in Nederland testsessie waar je prototypes kunt spelen en je eigen spel kunt laten testen door andere bordspelliefhebbers.

Informatie op Discord

Wordt lid van ons Discord kanaal als je online wilt discussiëren over alles wat met bordspelontwerp te maken heeft. 

Evenementen

Naast onze testsessie organiseren we ook onze eigen evenementen en proberen we altijd aanwezig te zijn om verschillende bordspelbeurzen in binnen- en buitenland.

Samenwerking met SAZ

Sinds kort zijn we een samenwerking aangegaan met SAZ. Deze organisatie zet zich internationaal in voor de belangen van spelauteurs.

spelers en designers

spellen

sessies per jaar

Bordspel ontwerpers in Nederland

Het Spellenmaakgilde zet zich in verschillende steden in Nederland in om bordspelontwerpers te promoten in binnen- en buitenland. 

Samenwerking met SAZ

De “Game Designers Association” (SAZ) vertegenwoordigt de belangen van game-ontwerpers zowel bij het publiek als bij uitgevers en andere zakelijke gebruikers. Het ondersteunt gameontwerpers en campagnes voor een sterkere erkenning van games als cultureel bezit in onze samenleving.

De SAZ is een sterke gemeenschap met veel voordelen voor haar leden. Opgericht in 1991, vertegenwoordigt het nu meer dan 600 leden in Duitsland en daarbuiten. Hoewel het voornaamste werkterrein zich in Duitsland bevindt, krijgt de SAZ door haar veelheid aan leden uit andere landen een internationaal karakter. SAZ-Italia, opgericht in 2017, en SAZ-Nederlands zijn hiervan goede voorbeelden.

De diverse werkterreinen van de SAZ: De begeleiding van onze leden en het bevorderen van de uitwisseling van ervaringen zijn een belangrijk aandachtspunt. Dit omvat, indien nodig, onderhandelingen met uitgevers over eerlijke contractvoorwaarden. Als medeorganisatoren van de Game Designers Meeting in Göttingen promoten we platforms die gameontwerpers en game-uitgevers samenbrengen. Aan de politieke kant pleiten wij voor een eerlijk kader voor culturele activiteiten en voor wetten op het gebied van auteursrecht, belastingen en sociale zekerheid. Daarnaast ondersteunen wij bijscholingsactiviteiten voor de professionalisering van onze leden.

Iedereen die de doelstellingen van de SAZ ondersteunt, kan lid worden. Een volledig lidmaatschap met stemrecht is echter alleen beschikbaar voor gameontwerpers, dat wil zeggen dat je minimaal één game moet hebben gepubliceerd of prototypes kunt leveren. Bent u (nog) geen ontwerper, dan kunt u sponsorlid worden of ons werk steunen met donaties.

meer info

Interviews

Nederland en breder Europa geïnterviewd. Daarmee willen een licht schijnen op het proces van spellen maken, verschillende rollen die er zijn en meer voor (ambiërende) spellen makers, spelers en andere geïnteresseerden. Hieronder vindt je links naar de interviews. En leuk om te zien, Bordspelwereld is ook een reeks gestart in 2023 waarin ze auteurs bevragen over hun spel, deze kan je hier vinden!

 

Spellenmaakgilde

We hebben een eigen ‘Discord’ groep waarin spellenmakers met elkaar overleggen en tips delen. Je bent van harte welkom om erbij te komen.